Hur man målar en vägg

Hur man målar en vägg är inte helt självklart, vi har satt ihop tips för hur du på bästa sätt målar dina väggar med rätt utrustning. Om du följer varje steg noggrant blir det lättare att få ett lyckat resultat. Att måla om kan göra att ditt hem känns mer personligt eller skapa en helt ny stämning.

Rätt utrustning

För att lyckas med ditt projekt behövs rätt utrustning och bra planering. För att måla raka linjer behöver du en bra maskeringstejp, du kan skapa mönster eller måla halva väggen. Du använder också tejpen runt fönster, dörrkarmar och på lister för att skydda dem. Det finns fler tips om vilken typ av utrustning du behöver och hur du bäst målar om väggarna hemma hos Hemfixarna. Här beskriver vi vilken utrustning du behöver.

Rätt färg

När du letar efter väggfärg är det viktigt att utgå ifrån vilken känsla du vill ha i rummet som ska målas. Funder på vilken glansnivå du behöver, matta funkar bäst i sov- eller vardagsrum. Satin är en lättare halvblank finish och lämpar sig bra för kök och hall som är mer utsatta för slitage. Är det ett badrum du ska måla om rekommenderas högblank färg som tål fukt.

 • Mörka färger passar bra i sovrum då de kan ge bättre sömn, de skapar en lugn och ombonad känsla. Det finns tankar om att mörkt blå eller gröna nyanser gör att du sover bättre.
 • Färgglada toner bidrar till en lekfull och inspirerande atmosfär i barnrummet. De stimulerar kreativitet och fantasi, vilket gör dem bra för barn att leka i.
 • Ljusa, luftiga färger som vitt, beige och ljust grått skapar en känsla av rymd i vardagsrum och gemensamma ytor.

Penslar och rollers

Det finns penslar och rollers som lämpar sig olika bra för olika arbetsmoment, viktigt är att den roller du väljer har bra uppsugningsförmåga och täcker väl. Arbeta med färg och roller i ett målartråg och köp till ett teleskåpskaft för när dina armar inte räcker till.

En pensel med naturborst ger oftast ett bättre resultat, se till att borsten är välformad och att inga små hår sticker ut då detta kan leda till kladd och ojämn applicering. Använd dig av olika penselborst för olika ytor.

 • Vinkelpensel, perfekt för hörn och svåra ytor som kräver noggrannhet.
 • Precisionspensel, används för små ytor och skarpa kanter.
 • Rund pensel, smal och rund för ett jämnt resultat utan dropp eller kladd.

Täckmaterial

Innan du målar om dina innerväggar, skydda golv och möbler genom att täcka dem med plastfolie, gamla lakan, eller andra tillgängliga material hemma.

 • Målarfilt är tjock och återanvändbar filt med en plastundersida som skyddar golv från färgstänk och har halkfria egenskaper.
 • Täckpapp på rulle är smidigt att använda för att täcka in stora ytor, du kan själv klippa och forma pappen så som du önskar.
 • Använd dig av en plastpåse/folie för fast inredning. Skydda lampor, dörrhandtag och andra detaljer som inte kan tas bort.
 • Maskeringstejp är bra till det mesta när du målar, du kan tejpa över lampknappar, eluttag och skydda lister med hjälp av tejpen.

Tvätta och rengör väggen innan målning

Innan du kan börja måla krävs ett sista steg i förberedelserna och det är att tvätta väggarna.

 1. Avlägsna alla spikar och skruvar från väggen. Fyll eventuella hål med spackel och låt det torka.
 2. Slipa bort eventuella ojämnheter från spacklet på väggen innan du fortsätter att tvätta.
 3. Använd en torr mikrofiberduk för att ta bort lös smuts, damm och spackelrester från väggen.
 4. Blanda en mild lösning av varmt vatten och diskmedel eller sockerlösning.
 5. Har du väldigt smutsiga väggar kan du behöva använda målartvätt eller liknande.
 6. Använd en svamp eller mjuk borste för att skrubba väggen försiktigt med rengöringslösningen.
 7. Börja uppifrån och arbeta dig nedåt i cirkulära rörelser för att undvika ränder.
 8. Torka av väggen med en svamp eller trasa fuktad i rent vatten för att avlägsna det sista.
 9. Torka väggen med en torr trasa eller låt den lufttorka helt innan du börjar måla.
 10. Se till att väggen är ren, torr och jämn innan du påbörjar målningen.

Måla flera lager

Har du en väldigt mörk färg eller en tapet med stort mönster och du ska måla ljusare väggar kan du behöva grundmåla väggarna. När du applicerar grundfärg får du bättre täckning och vidhäftning för dina andra lager av målarfärg.

Börja med att sparmåla, det innebär att du målar kanter, hörn och svåråtkomliga områden med en pensel. Använd sen en roller för att gå över väggarna och måla i vertikala drag, överlappa varje drag lätt för jämn täckning. Låt första lagret torka helt innan du målar ett andra lager på samma sätt.

Fler tips för att lyckas med målningen

För att få bästa möjliga resultat med din målning finns det några enkla men effektiva tips att följa. Genom att använda en bra teknik, planera ditt projekt och arbeta systematiskt kan du uppnå ett bra resultat.

 • Provmåla på flera ställen i rummet för att se hur färgen ser ut i olika ljus.
 • När du provmålat kan du också se hur färgen ser ut när den torkat.
 • Arbeta vått-i-vått, måla innan färgen torkar för att undvika synliga övergångar.
 • Följ torktiden som står, se till att väggarna är helt torra innan du målar nästa lager.

Hur mycket färg går åt?

Mängden färg som går åt när du beror på flera saker som typ av yta, färgens täckförmåga och hur många lager som behövs. Här är några riktlinjer för att uppskatta färgåtgången:

 • Ytans storlek: För att beräkna den totala ytan du ska måla, multiplicera väggens höjd med dess bredd. Det ger dig antalet kvadratmeter.
 • Täckförmåga: Kolla på färgburken för att se färgens täckförmåga, anges vanligtvis i kvadratmeter per liter. Denna siffra är baserad på ett lager färg.
 • Antal lager: Bestäm hur många lager färg du kommer att vilja använda. Vanligtvis rekommenderas minst två lager för bästa resultat.
 • Beräkning: Multiplicera den totala ytan (i kvadratmeter) med antalet lager du planerar att måla och dela sedan med täckförmågan per liter.

Exempel: Om du ska måla en vägg som är 10 meter bred och 2,5 meter hög (10 x 2,5 = 25 kvadratmeter), och färgen täcker 10 kvadratmeter per liter för ett lager, och du vill måla två lager, behöver du 5 liter färg (25 x 2 / 10 = 5). Det är också klokt att köpa lite extra färg för eventuella bättringsarbeten eller om färgen inte täcker så väl som förväntat.