Välja tapeter

Att välja tapeter kan kännas som en överväldigande uppgift för de flesta, men det behöver det inte vara. Med rätt tips och råd kan du enkelt hitta den perfekta tapeten för ditt hem. Det är viktigt att tänka på både stil och funktionalitet när du väljer tapeter. Skulle du vilja ha några experttips? Då har du kommit till rätt ställe. I den här artikeln delar vi med oss av våra bästa råd för att välja tapeter som passar dina preferenser och behov.

Välja tapet till vägg - 3 tips

Att välja rätt tapet till vägg kan göra en stor skillnad i ditt hem. Det kan vara enkelt att fastna i en stil eller färg, men det är viktigt att tänka på mer än bara utseendet. Här tre tips som kan hjälpa dig att välja tapeter som passar både din stil och funktion i ditt hem. Vill du ha ännu fler tips kan du även besöka Elle.se, som har skrivit en informativ artikel om att välja tapet.

1

Köp tapeter hos en professionell återförsäljare

Att köpa tapeter från en professionell återförsäljare är viktigt för att säkerställa att du får expertrådgivning och att du har tillgång till ett brett utbud av tapeter. En professionell återförsäljare kan ge dig råd om vilka tapeter som passar dina behov och preferenser, samt hjälpa dig att välja rätt material och teknik för att sätta upp tapeten. Hos Tapethandeln.se kan du köpa dina tapeter online. Här finns tapeter från flera kända varumärken. Beställ tryggt och smidigt från deras hemsida!

2

Tänk på funktion och stil

När du väljer tapeter är det viktigt att tänka på både funktionalitet och stil. Du vill välja en tapet som passar din interiör och som också är hållbar och lätt att rengöra. Till exempel kan du välja en tapet som är vattenavvisande eller tålig mot repor om du har småbarn eller husdjur. Du kan också tänka på vilken effekt du vill åstadkomma med tapeten. En tapet med mönster kan ge liv och färg till ett rum, medan en enfärgad tapet.

3

Ta hänsyn till rummets funktion och belysning

När du väljer tapeter är det viktigt att ta hänsyn till rummets funktion och belysning. Till exempel kan du välja en tapet med ljusa färger för att skapa en känsla av större rymd i ett mindre rum. Om rummet har begränsad naturlig belysning kan du välja en tapet med ljusa färger för att reflektera mer ljus. Å andra sidan kan en tapet med mörkare färger skapa en mysig och intim känsla i ett sovrum eller vardagsrum. Tänk på rummets funktion när du väljer tapeter för att få ut det mesta av din inredning.

Olika typer av tapeter - 3 exempel

Papperstapeter
- en klassisk touch till ditt hem

Papperstapeter är en av de mest klassiska typerna av tapeter och passar perfekt för de som söker en traditionell och tidlös inredning. Dessa tapeter är gjorda av papper och finns i olika texturer och mönster. De är också lätta att sätta upp och ta ner, vilket gör dem idealiska för de som vill ändra sin inredning ofta. Papperstapeter är dock inte de mest tåliga och kan lätt bli skadade om de utsätts för alltför mycket slitage eller fukt.

Vinyltapeter
- tåliga och enkla att rengöra

Vinyltapeter är en populär typ av tapet som är både tålig och enkel att rengöra. De är gjorda av plast och finns i olika mönster och färger. Vinyltapeter är också vattenavvisande, vilket gör dem idealiska för kök, badrum och andra fuktiga områden i hemmet. De är också lätta att sätta upp och ta ner och kan vara ett bra alternativ för de som vill ha ett enkelt och praktiskt alternativ.

Textiltapeter
- för en lyxig känsla

Textiltapeter är en annan typ av tapet som ger en lyxig och elegant känsla till ditt hem. De är gjorda av textilmaterial som sammet, silke eller bomull och finns i olika mönster och färger. Textiltapeter är också tåliga och kan ge extra isolering och ljudabsorption till rummet. De är dock inte lika enkla att rengöra som vinyl- eller papperstapeter och kan vara mer känsliga för fläckar och smuts. De är perfekta för sovrum och vardagsrum där du vill skapa en varm och inbjudande atmosfär.

Vanliga frågor & svar

Hur tapetserar man?

Hos Tapethandeln.se hittar du en informativ tapetsera-guide, vilket kan vara till hjälp för dig som vill göra det själv. Det är viktigt att ha rätt utrustning och följa stegen noggrant för att få ett bra resultat.

Vad kostar tapeter?

Priset på tapeter kan variera beroende på typ, kvalitet och design. Papperstapeter kan vanligtvis kosta mellan 100-500 kronor per rulle, medan vinyltapeter kan kosta mellan 200-1000 kronor per rulle. Textiltapeter är oftast de dyraste och kan kosta från 500 kronor per meter och uppåt. Det är viktigt att notera att priserna kan skilja sig åt beroende på var du köper dem. Det kan vara en bra idé att jämföra priser från olika återförsäljare innan du köper dina tapeter.

Kan man tapetsera på målad vägg?

Ja, det är möjligt att tapetsera på en målad vägg, men det finns några saker att tänka på. För det första måste ytan vara slät och jämn för att tapeten ska fästa ordentligt. Det är också viktigt att se till att den befintliga målningen är ren och torr innan du tapetserar på den. Om målningen är i dåligt skick eller om det finns sprickor eller bubblor i ytan kan det vara bäst att ta bort den helt och hållet innan du tapetserar. Det är också viktigt att använda rätt sorts tapetlim för att säkerställa att tapeten sitter ordentligt på väggen.

Vad behövs för att tapetsera?

För att tapetsera behövs:

  • tapetlim
  • tapetverktyg
  • tapetborste
  • tapetskrapa och tapetkniv
  • en stege eller pall
  • pensel
  • vattenpass

Det är också viktigt att ha tillräckligt med tapetrullar för att täcka hela ytan som ska tapetseras och att ha tillräckligt med tid och tålamod för att göra jobbet ordentligt. Innan du börjar tapetsera är det också viktigt att förbereda ytan genom att ta bort eventuella gamla tapeter och reparera eventuella skador på väggen.