Köpa vinkyl till hemmet

Oavsett om du är vinentusiast eller en mild vinintressent, en vinkyl är inte bara en hjälpreda som håller dina viner i bästa möjliga skick, utan även en premiumfunktion som höjer både atmosfären och värdet på din bostad. Baserat på hur mycket plats du har att tillgå, om det så är 15 cm i bredd under bänkskivan, 40 cm fristående i skafferiet eller 60 cm bred integrerad i högskåpet, att köpa vinkyl ger dig ett ökat värde på både din bostad och på dina viner.

Varför vinkyl?

Specifika viner gör sig bäst i specifika temperaturer, vilket är varför en vinkyl är det bästa verktyget för att hålla dina viner i perfekta förhållanden. Viner är en levande produkt som fortsätter utvecklas från produktion till förtäring. Är det så att du gillar att lagra dina viner är en vinkyl till enorm hjälp då de ser till att vinerna förbättras med tiden, snarare än att försummas.

Oavsett hur kunnig du är inom vinlagring, en bra vinkyl gör det enkelt för vem som helst att förvara sina viner på korrekt sätt med längre hållbarhet. Det ger i sin tur dina viner bättre arom, och håller dem konstant inom serveringstemperatur.

Inbyggd vinkyl

Oavsett hur snygg en vinkyl är vill man gärna att den passar in i sin omgivning. En inbyggd vinkyl ger stabilitet till skåpet, vilket gör att du kan välja smalare modeller som enklare hade vält som fristående. De flesta vinkylar följer standardmått för vitvaror och köksinredning, vilket gör det enkelt att ersätta ett bänkskåp eller annan vitvara med en vinkyl i samma storlek. Att servera vällagrade viner betyder inte att du behöver kompromissa med din befintliga design i hemmet.

Köpa vinkyl – Saker att tänka på

Olika vinkylar fyller olika syften, och när du ska köpa vinkyl vill du ha de funktioner som du anser är viktigast. Du kan jämföra en mängd olika modeller och köpa vinkyl från Vinlagring.se som är en återförsäljare till de mest populära vinkylstillverkarna. Här nedan hittar du de olika funktioner och tillägg att se över inför ditt köp.

Temperaturzoner

Alla vinkylar har åtminstone en temperaturzon som du kan anpassa efter optimala vinlagringstemperaturer. Om du vill lagra både vitt, rosé och rött vin är det däremot att hitta en vinkyl med två temperaturzoner. Du kan läsa mer om optimala vintemperaturer på Systembolaget.se. Det kan vara bra att veta att vinkylar med två zoner kräver oftast lite mer i bredd.

Kapacitet

Hur många vinflaskor du vill få plats med bör också tas i åtanke. De allra minsta brukar oftast få plats med 6 flaskor ungefär, medan de allra största rymmer omkring 250 flaskor. Vinlagringsförsäljare rekommenderar att man skaffar en vinkyl som rymmer omkring 30% mer än vad man planerar att lagra, så att man har marginal för de tillfällen man har överskott.

Sol- och vibrationsskydd

Sol och vibrationsskydd kommer med de flesta vinkylar. Solljus har en negativ påverkan på viner, vilket är varför man gärna lagrar viner i källare. Med UV-rutor på din vinkyl kan du förvara den precis där du vill utan negativ påverkan. Kompressorn i kylarna kan även skapa skadliga vibrationer i vinflaskorna, men med vibrationsskydd på kompressorn slipper du oroa dig för detta. Vissa vinkylar kommer även med vibrationsskydd i hyllorna, vilket skyddar mot externa vibrationer med.

Fuktkontroll

En torr vinkork riskerar att smula ner i vinet när du skruvar upp flaskan. Genom att köpa en vinkyl med fuktkontroll torkar korken inte ut och du kan känna dig trygg i att lagra vinflaskor med korkskruv utan negativa påverkningar.