Välja färg

Det finns olika färger och olika metoder att använda sig av när man ska måla om hemma. Här nedan får du våra bästa tips på vilka metoder man kan använda samt vilka färger som är populära att måla med.

Köpa hos en färgfakhandel

För att få bästa möjliga resultat när du målar ditt rum är det viktigt att du väljer rätt typ av färg och att du har tillgång till ett brett utbud av färger. En professionell återförsäljare kan ge dig råd om vilka färger som passar bäst för ditt projekt, baserat på dina behov. De erbjuder även färger när du vill måla om element eller fönster. En bra färghandel kan också hjälpa dig att välja rätt typ av färg och teknik för att uppnå det önskade resultatet. Hos Färgvaruhuset.se kan du köpa inomhusfärg online från flera kända varumärken. Beställ smidigt och tryggt från deras hemsida och få din färg levererad direkt till dörren.

Välja färg på väggar – våra 3 bästa tips

Matt/supermatt

Att välja en matt färg när du målar ger en elegant och snygg vägg. En matt färg är dessutom väldigt slitstark och det är lätt att torka bort fläckar.

Kalkfärg / Chalk paint

Att måla med chalk paint eller kalkfärg är inte så klurigt som det ser ut. Här finns en bra guide om hur man bäst målar med kalkfärg.

Stänkmålning

Stänkmålning är som det låter, det är när du stänker färg på väggarna. Detta är en gammal målningsteknik som ofta användes på herrgårdar och liknande.

Penslar att måla med

Måla med roller

Att måla med roller är snabbt och funkar bra för större ytor, såsom vid målning av en hel vägg. Många upplever att resultatet blir flammigt eller ojämnt. Det beror oftast inte på rollern, utan på den teknik som används. För att få ett jämnt och fint resultat behöver du måla med raka, långa rörelse, upp och ned. Att måla kors och tvärs resulterar oftast i ett sämre resultat. En roller kommer inte heller åt i hörn eller där vägg och tak möts.

Små och mellanstora penslar

Penslar av liten och mellanstor storlek passar inte enbart för konstnärsprojektet, men även för de målarprojekt som du tar dig an i hemmet. På IB Wahlström finns mängder med penslar, exempelvis akvarellpenslar för hobbykonstnären. Om du exempelvis ska måla spröjs passar det bra med en rund pensel. När du vill måla i hörn som är svåråtkomliga med roller eller när du vill göra fina detaljer passar det bra att måla med en mindre pensel. Därmed kan det vara bra att köpa penslar i en välsorterad hobbybutik som IB Wahlström som har olika varianter och storlekar för att komma åt på svåråtkomliga ställen.

Att välja färg – våra 4 bästa kulörer

Jordnära paletter

Jordnära färger passar i alla rum, de skapar harmoni och ett lugn. Tips är att inreda med möbler i samma toner, det ger rummet en väldigt fin helhet.

Gröna toner

Gröna dova toner är supersnyggt, speciellt till sovrummet. Ger en känsla av lugn och natur. Matcha gärna med möbler och inredning i gråa, beigea och andra jordnära toner.

Varma och brunröda toner

Kommer ifrån de jordnära kulörerna men har en mer rustik och djupare ton. Ger en mjuk och varm känsla i hemmet, passar väldigt snyggt till möbler i trämaterial eller beigea nyanser.

Rosa är fint

Mjuka rosa toner är något som blir mer och mer populärt. Rosa pudriga toner skapar en mjuk och elegant känsla, matcha med blommor eller andra torkade växter.

Vilken målarfärg är bäst?

Här nedan får ni våra bästa tips på vilken målarfärg man ska välja.