Välja färg

Det finns olika färger och olika metoder att använda sig av när man ska måla om hemma. Här nedan får du våra bästa tips på vilka metoder man kan använda samt vilka färger som är populära att måla med.

Välja färg på väggar – våra 3 bästa tips

Matt/supermatt

Att välja en matt färg när du målar ger en elegant och snygg vägg. En matt färg är dessutom väldigt slitstark och det är lätt att torka bort fläckar. Kolla in Jotun Lady Wonderwall för en grym matt färg.

Kalkfärg / Chalk paint

Att måla med chalk paint eller kalkfärg är inte så klurigt som det ser ut. Här finns en bra guide om hur man bäst målar med kalkfärg. Färgen ger en råare betongkänsla fast med mjuka toner. Det är en väldigt snygg färg att använda i till exempel sovrummet eller vardagsrummet.

Stänkmålning

Stänkmålning är som det låter, det är när du stänker färg på väggarna. Detta är en gammal målningsteknik som ofta användes på herrgårdar och liknande. Det ger en elegant och gammaldags känsla i rummet.

Att välja färg – våra 5 bästa kulörer

Jordnära paletter

Jordnära färger passar i alla rum, de skapar harmoni och ett lugn. Tips är att inreda med möbler i samma toner, det ger rummet en väldigt fin helhet.

Gröna toner

Gröna dova toner är supersnyggt, speciellt till sovrummet. Ger en känsla av lugn och natur. Matcha gärna med möbler och inredning i gråa, beigea och andra jordnära toner.

Varma och brunröda toner

Kommer ifrån de jordnära kulörerna men har en mer rustik och djupare ton. Ger en mjuk och varm känsla i hemmet, passar väldigt snyggt till möbler i trämaterial eller beigea nyanser.

Rosa är fint

Mjuka rosa toner är något som blir mer och mer populärt. Rosa pudriga toner skapar en mjuk och elegant känsla, matcha med blommor eller andra torkade växter.

Vilken målarfärg är bäst?

Här nedan får ni våra bästa tips på vilken målarfärg man ska välja.